Ana Sayfa                           Karacabey

 


-Karacabey tarihi-

Yöredeki yerleşimin İ.Ö. XII. Yy. da bölgeye göç eden Misler’e dayandığı ve o dönemde Karacabey sınırları içinde Miletopolis adı verilen bir kent bulunduğu bilinmektedir.A ncak yerleşimle ilgili kesin bilgiler çok daha sonraki döneme, Bizans egemenliği yıllarına ilişkindir.Bu bilgilere göre Karacabey, o yıllada Mihaliç adıyla anılmaktadır.

BITHYNIA KRALLIĞI

Misiler  ile komşu olan Bithynia (bitanya)lıları, M. Ö. 560 yılında kralları Kroisos (Krezüs İslam Tarihçileri “KARUN” der) yönetiminde güneyden gelen Lydia’lıların, bundan 14 yıl sonra da,Pers kralı Kyros II(keyhüsrev M.Ö. 559-529) ‘nin Lydia kralı Karun’u yenerek bölgede egemen olduğunu ve ülkeyi bir satraplık(valilik) olarak idare ettiğini görüyoruz.    En parlak çağını Kral Prusias I döneminde yaşayan Bitinya’da daha sonra kral olan oğlu Prusias II Roma ile iyi ilişkiler kurdu. Nikomedes, Bergama’nın yardımıyla babası Prusias II’yi  Nikomedia (İzmit)’da öidürdü ve Nikomedes II adıyla tahta çıktı.

  M.Ö. 149-94 yılları arasında saltanat süren bu kral döneminde,Bithynia Krallığı, ekonomik bakımdan gelişti, savaştan uzak bir barış devresi yaşadı. Kral daha sağlığında tahtını oğlu Nikomedes III ile paylaştı. Ardılı Nikomedes IV (M.Ö.91-74)ise, zalim ve tam anlamıyla bir Roma uydusu idi.

KARACABEY'İN YUNAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU

30 Ağustos zaferinden sonra bölgedeki Yunan askerinde zaten belirgin bir huzursuzluk başlamıştır. Aynı telaş Karacabey ve köylerinde yaşayan Rumlarda da hakimdir. M.Kemalpaşa’da bulunmakta olan Yunan işgal komutanı Alexander Eylül’ün ilk haftasında beklenen telgrafı alır. “Susurluk, Kirmasti ve Karacabey’deki Yunan askerleri Bandırma’ya doğru çekilecektir.”   “Rum ve Ermeni mahalleleri de boşaltılacaktır.”  “Türk askerleri geliyor.”  Sözleri yaygınlaştıkça Rumlardaki hummalı faaliyet artıyor, temin edilebilen hayvan ve arabalara eşyalar yükleniyordu. Nihayet ilk kafileler 6 ve 7 Eylül günlerinde Karacabey’den Bandırma istikametine doğru yola çıktılar.   Yunan işgal kuvvetlerinin arkasından Yunan intikam birliği Karacabey’e gelir ve her tarafı yakıp yıkarlar. Karacabey’de Bekir çavuşun evinden başka bütün evleri yanmıştır. Kayıp çok büyüktür. Bursa kazaları içerisinde en büyük hasar Karacabey ve Köylerindedir. Bursa da 15,977 ev ve dükkan yanmış iken, Karacabey ilçe merkezi ile Hacı Çiftliği, Dağkadı, Emin Ağa çiftliği, Fevzi Paşa(Hacetpınarı), Hotanlı, İkizce, Karacaova, Kemerbent, Kızıllar, Orhaniye, Şahinköy, Uluabat ve Yunus Ağa Çiftliği’nin tamamı ve Arızköy, Bakırköy(Makriköy), Büyük Karaağaç, Doğla, Camandra Çiftliği, Karaköy Çiftliği, Karasu, Kirmittir, Mahbubeler, Seyran, Subaşı ve Taşlık köylerini kısmen yakıldığı felakette 7.158 ev kül olmuştur. Yanan bu binaların dışında 14 cami 8 de han  yanmıştır.

   Ve 14 Eylül 1922 Perşembe saat 11.15 suları 2/3 Temmuz 1920’de başlayan Yunan işgalinden sonra Türk askeri tekrar Karacabey’de. Bandırma yönünde kaçmakta olan düşman kuvvetlerini yakalamak veya imha etmek için görevli olan 3. Kolordu’nun Süvari Fırkası büyük sevinç gösterileri arasında ilçeye girer. Karacabey resmen Yunan işgalinden ve mezaliminden kurtulmuştur.sevinç gösterileri arasında ilçeye girer. Karacabey resmen Yunan işgalinden ve mezaliminden kurtulmuştur.

Bu web sitesi ile ilgili soru veya görüşlerinizi realistdevil@hotmail.comadresine gönderin.
Telif Hakkı © 2004 Realist İnternet Cafeterya Bilgisayar Donanım Satışı